a

kleurenpsychologie

De kracht van kleur – om emoties op te roepen, betekenissen over te brengen en een blijvende indruk achter te laten.

Consumenten onthouden de kleur van een merk maar liefst 81% meer dan de naam” (Edelman). Hoe komt dit nou? Mensen onthouden vaak sneller de kleur vanwege de manier waarop ons brein visuele informatie verwerkt en opslaat. Kleur roept direct emoties en associaties op, waardoor het makkelijker blijft hangen.

Kleur is de taal die zelfs de stilste merken laat spreken met kracht en impact – Paulo Coelho

Basisprincipes van kleurenpsychologie

1. Basisprincipes van kleurenpsychologie

Kleuren roepen bepaalde emoties op en worden zoals je hierboven leest vaak sneller onthouden dan de naam van een merk. De kleuren die je kiest zijn dan ook de kleuren waarmee je merk wordt geassocieerd. Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in de basisprincipes van kleurenpsychologie.

Warm versus. koude ondertonen

Kleuren met warme ondertonen (rode tinten) hebben een energiek, vrolijk en actief effect. Aan de andere kant hebben kleuren met koudere ondertonen (blauwe tinten) een meer serene, kalmerende en (soms) serieuze uitstraling.

Kortom: warme kleuren hebben een stimulerend effect, terwijl koudere kleuren een kalmerend effect hebben.

Ben je benieuwd naar het effect van individuele kleuren? Hieronder heb ik een kleine samenvatting per kleur voor je gemaakt.

Branding kleurenpsychologie

Blauw

Blauw staat voor kalmte, ontspanning, wijsheid, verantwoordelijkheid, betrouwbaarheid en autoriteit. Heeft blauw ook ongunstige kenmerken? Ja, helaas heeft elke kleur ook negatieve associaties. Blauw wordt beschouwd als een ‘koude’ kleur en kan worden gezien als ijzig, conservatief en zakelijk.

 

Paars

Paars wordt geassocieerd met creativiteit, spiritualiteit, luxe, magie en comfort. De negatieve kenmerken zijn arrogantie, depressie en instabiliteit.

 

Geel

We associëren geel met positiviteit, licht, motivatie, optimisme, energie en plezier. Nadelen van deze kleur? Soms kan geel een beetje te veel en overstimulerend zijn. Geel wordt vaak geassocieerd met kortingen, dus deze kleur kan als ‘goedkoop’ worden beschouwd.

Rood

Rood staat voor passie, kracht, warmte en opwinding. De nadelige associatie van deze kleur? Rood wordt gebruikt als waarschuwingskleur en wordt daarom vaak geassocieerd met gevaar, provocatie, agressie en ongeduld. 

 

Oranje

We associëren de kleur oranje met creativiteit, plezier, avontuur, vitaliteit, vriendelijkheid en optimisme. En de nadelen? Oranje kan worden gezien als goedkoop, grof of onbetrouwbaar.

 

Groen

Groen is de kleur van groei, ontwikkeling, balans, harmonie, gezondheid, natuur en jeugd. Negatieve associaties van groen zijn hebzucht, verveling en jaloezie.

 

Roze

Roze is de kleur van vrouwelijkheid, romantiek, tederheid en zoetheid. De ongunstige associaties van roze zijn zwakte en kinderachtigheid.

 

 

 

 

Bruin

We associëren de kleur bruin met aards, natuurlijk en duurzaam. Negatieve associaties van bruin kunnen zijn: saai, saai en ouderwets.

 

Grijs

Grijs is de kleur van neutraliteit, organisatie en tijdloosheid. Nadelen van deze kleur? Grijs kan worden gezien als saai, onzeker en energieloos.

 

Wit

We associëren wit met vrede, puurheid, onschuld, zuiverheid, perfectie, duidelijkheid en balans. Ongunstige eigenschappen van wit zijn steriel en koud.

 

Zwart

Als je aan zwart denkt, kunnen duisternis en zwaarte in je opkomen. Toch heeft zwart ook positieve eigenschappen zoals kracht, moderniteit, autoriteit, glamour en elegantie.

2. Aansluiting op merkinnerlijk, merkpersoonlijkheid en doelgroep

 

Het is belangrijk het kleurenpalet te laten aansluiten op jouw merkstrategie. Het moet een weerspiegeling zijn van jouw waarden, ambities en merkpersoonlijkheid. Maar vergeet niet: wees creatief en uniek! Want pas dan zal je onderscheidend zijn en blijven hangen. Niet iedere webdesign agency hoeft een blauw-oranje kleurenpalet te hebben. Heb je een duurzaam bedrijf? Probeer wat verschillende kleurencombinaties uit en kijk eens verder dan de kleur groen.

Nog een paar extra’s tips om rekening mee te houden:

  • De betekenis of associaties van kleuren kunnen sterk variëren en zijn bijvoorbeeld afhankelijk van cultuur, geschiedenis, geslacht, persoonlijke ervaring en locatie. Houd bij het kiezen van je kleuren dus ook je doelgroep in gedachten. We hebben namelijk de neiging om alleen vanuit onszelf te redeneren.
  • De combinatie van kleuren beïnvloedt ook hoe de kleuren worden waargenomen. Oranje gecombineerd met blauw kan bijvoorbeeld sportief aanvoelen, terwijl oranje met een roze tint veel vrouwelijker en zachter overkomt. Ook roept een specifieke tint een andere emotie op. Een felle oranje bijvoorbeeld is levendig en intens, een vergrijsde tint is meer ingetogen en verfijnd en een pastel oranje wordt geassocieerd met zachtheid en subtiliteit. Check dus goed wat de gewenste uitstraling is en het gevoel dat je wilt overbrengen.